Petržel

Petržel

Petržel je vynikající víceúčelová zelenina odolná mrazu a představuje tak ideální zimní zeleninu. Petržel pochází z oblastí okolo Středozemního moře, kde se dodnes planě vyskytuje. Do našich krajů ji přinesli Římané. Dnes se pěstuje ve všech světadílech. Pěstuje se jako jednoletá listová a kořenová zelenina. Kořeny petržele jsou oblíbenější než kořeny pastiňáku. Mnohem menší tradici má u nás čerstvá petrželová nať, která se nabízí pouze sezónně v předjaří a využívá se rovněž k sušení. Petržel je dobře skladovatelná jako mrkev a zpracovává se konzervárensky a suší se dozeleninových směsí.

Uchování:

Petržel je natolik mrazuvzdorná, že může zůstat v zemi celou zimu a lze ji postupně odebírat až do jara, aniž by ztrácela na chuti.

účinné látky:

Všechny části rostliny jsou bohaté na silice a vitamíny Ba C. Petržel je známa jako močopudný prostředek (Glykosid Apiin), spařená petrželová nať přiložená na hmyzí bodnutí zabraňuje otokům. Silice jí dodávají petrželi charakteristickou chuť. Těhotné matky a lidé, kteří mají problémy s ledvinami, by neměli jíst velké množství petržele.
NUTRIČNÍ HODNOTA:
Kořen obsahuje 13,5% sušiny, 2,9% bílkovin, 0,6% lipidů, 12,2% glycidů, 1,6% popelovin 1,8% vlákniny, 200-400 mg vitamínu C. Nať je bohatá na vitamín C – 800 až 2000 mg, dále vitamín A, B1, B2, 200 mg E,11,7 mg PP na 1000 g -1 čerstvé hmoty. Z minerálních látek má vysoký obsah Ca 970 mg, Mg 516 mg, P 1005 mg, Cl 1090 mg, K 5080 mg, Fe 30 mg . 1000 g -1 čerstvé hmoty.
POUŽITÍ V KUCHYNI:
Petržel je velmi oblíbená zelenina ve východoevropské a německé kuchyni. Je jednou z kořenových polévkových a omáčkových zelenin (s mrkví a celerem) - přidávají se do vody, v níž se vaří hovězí maso nebo drůbež pak se z ní připravuje velmi chutná vývarová polévka a omáčka (svíčková). Kořen je vynikající pečený, dušený, smažený nebo vařený ve vodě i páře. Hodí se do polévek, a dušených jídel. Syrová se přidává do různých zeleninových salátů. Sušené kořeny nebo nať se používají k ochucování jídel. Chorvatská petrželová polévka: 500 g petržele, l velkou cibuli a l velký pórek nakrájejte a poduste na 50 g másla do měkka v kastrolu s těžkým dnem. Poté zalijte 2,5 litrem zeleninového vývaru, osolte, opepřete a ještě chvilku za stálého míchání povařte. Polévku propasírujte nebo rozmixujte a vraťte do kastrolu. Zamíchejte do ní 4 lžíce kysané smetany, dochuťte bylinkami (2 lžíce pažitky a kopru) a solí. Podávejte velmi horké na talíři s opečenou houskou nakrájenou na kostičky.